Thursday, January 17, 2019

Buli


Yeap…aku pernah dibuli…dulu aku selalu di buli…mcm2 aku kena…bukan time kecil2 tau, ni time aku dah besar…dari anak 2 sampai la anak 3…lawan? Ada juga time aku “lawan”, tp “lawan” secara berlapik…
Why? Ntah la, maybe sbb  hubby…dia suruh aku bnyk bersabar dgn mengadu pd Allah..percaya pd kuasa Allah SWT…aku selalu nangis dulu bila di “buli”…dulu setiap kali aku tak tahan, aku solat, aku doa……serious aku tak tau apa salah aku…asyik-asyik aku aja yg kena..until 1 day tu, Allah tunjukkan kuasaNya…and pada waktu tu, aku hanyalah sbg seorang penonton…

Dasyat kuasa Allah SWT…satu satu ditarik..semua terjadi dlm masa yg hampir sama….aku? Happy? Surprisingly tak…kesian? Sedih? Ya…….Cuma now dia dah tak relevan dlm hidup aku…and now aku choose to IGNORE and move on…

Thank you Allah...

Wednesday, January 16, 2019

Random thoughts


Baju baru setel lipat semalam…before tidur malam ni kena basuh baju sekolah Deeja dlm baldi (rendam dgn bleach sbb kotor teruk sgt)…dan ya, kena iron baju sekolah utk esok…vakum satu rumah, atas bawah…cuci toilet dlm bilik tetamu…pagi td nyaris jatuh sbb licin…ntah apa anak dara kecik tu buat dlm bilik air bawah… dinner? Ntah…belum fikir lagi…tak payah makan boleh tak? Hahahaha….ehhh petang ni Deeja ada tuisyen…so kena siap air+kuih sikit utk cikgu…tak kan nak hidang air kosong aja kan?

Esok petang both anak dara besar balik for 5D4N…tp yg sulung akan ke Alor Star pagi jumaat…stay sana till petang ahad…ada seminar…jumaat mlm jenguk makmah…sabtu pagi subcon developer nak dtg inspect rumah  and maybe repair truih defects..so tak boleh atur apa2 rancangan utk sabtu ni…
Ahad pagi wardrobe utk both bilik trisyia dan emma+deeja sampai…katanya perlu sampai 3-4jam untuk pasang….dah bgtau semua kena setel by 3pm sbb nak kena pegi ke Alor Star utk pick up si anak sulung…

birthday anak dara bongsu ahad ni…serious tak ada mood nak buat apa2 dlm masa terdekat nih…sorry Deeja…Ahad ni kita pergi Alor Star, jumpa Sophie and then jalan2 cari hadiah ya…

Tuesday, January 15, 2019

Nur Khadeeja Bt Azri

Dok melayan baca blog time keja...aippp...aku layan becoz system ada problem ok...kalo idak jgn harap ada masa...bila dok baca2 nih, rasa mcm laaaa...mcm tak ada langsung cerita psl anak bongsu aku...kesian dia bila besar2 nnt, buka blog ibu...tgk tak ada cerita psl dia...

Now di Deeja dah masuk std 2..kejab aje kan masa berlalu….if tgk muka dia, kebanyakan orang yg kenal aku masa zaman muda2 dulu akan kata muka dia sebijik muka aku….finally, ada gak muka anak cam muka ibu nih…muahahaha..

Masa Deeja dilahirkan, boleh dikatakan dia dilahirkan dan dibesarkan time kami dah senang…alhamdulillah…1 tahun aku membesarkan dia sdn bhd….then bila umur dia masuk 1yr, aku start keja balik …ambil maid…boleh dikatakan si Deeja ni agak manja (of koz tak boleh lawan kemanjaan kakak emma dia…hahahaha).

As of now, Deeja agak rapat dgn si Trisyia kalo nak compare dgn si Emma….Deeja & Emma pantang berjumpa, sure akan bertekak punya…Si Trisyia plak aku rasa dia ni pandai ‘tackle” si Deeja, so kurang la sikit konfrontasi mereka berdua…

Now bibik Sutinah dah balik Indon, so si Deeja terpaksa duduk di daycare/taska…alhamdulillah Allah permudahkan urusan aku dan suami…dpt taska dekat sekolah & boleh ajar mengaji sekali…lega sgt…Si Deeja pun makin independent now, boleh mandi bersiap sendiri utk ke sekolah…kalo zaman ada bibik dulu jgn harap laaaaa…both Trisyia & Emma now in boarding school…dpt sekolah yg sama, Alhamdulillah sekali lagi Allah permudahkan urusan aku dan suami…

Cuma now masa aku agak pack…setiap hari full…even weekend pun full…kadang2 rasa weekend lagi penat kalau nak compare dgn hari2 biasa…kira tak sempat nak rasa boring…sentiasa ada aja benda nak kena buat or tempat nak kena pergi….tambah2 now bibik dah balik indon, nak kena kemas/cuci 5 bilik tido+ 5 bilik air…tu tak termasuk dapur, ruang tamu dan ruang tv…adeehhh…nak ambik daily maid pun tak boleh sbb tak  ada hari yg aku free utk monitor diaorang buat kerja….akhirnya semua kena buat sdn bhd….

Okaylah…stop dulu now…nnt2 kalau ada mood+masa, kita sambung lagi…daaaaaaa


Friday, July 27, 2018

My sayang di Tambun

Remember dulu aku ada bercerita psl beli rumah di Tambun...haaa...dah dpt kunci last year n aku pun dah pindah duduk sana kejab dlm 3-4 bulan..  Ni gambo2 yg aku ada... InsyaAllah Sept ni ada orang akan duduk menyewa di situ... Couple yg  akan kawin bulan depan (Aug 2018)

Back again

Hello hello...i am backkkkk......yaaa selepas bertahun tahun....ya ampun bnyk sungguh sawang...beranak pinak labah2 semua dlm ni ya...hahahhaa

aku dah berpindah...ya...berpindah ke kulim...lunas to be exact...trisyia n emma di sekolah asrama now...yaaa dah besar anak2 dara aku tu...dah boleh kongsi baju seluar & kasut dgn aku ok...

bnyk benda nak cerita...insyaallah early August ni aku ada bnyk masa...akan ku cuba utk tulis kembali ya...

tungguuuuuuuu

Wednesday, December 02, 2015

hello hai haiii

Mula2 rs mcm takmo menulis tp bila dok baca semua post2 aku yg dahulu, rasa seronok plak..dpt mengimbas kembali masa dulu2...hehehee

ok now, let start menulis...aku nak pindah..yeap..mau pindah ke kulim..anak2 semua akan berpindah sekolah...trisya will be form 1 next year...alhamdulillah dia berjaya dpt 5A dlm UPSR tahun ni...agak susah gak urusan nak pindah sekolah ni...pening2..rumah juru still maintain..begitu gak dgn condo bukit tambun (rupa pun tak nmpk lagi)...so just akan menyewa di kulim...mana la ada duit extra dah nak beli rumah lagi..

kerja? ok la...nak cari makan n duit shopping kan...kena la tahan..but so far aku rs enjoy la jugak..b4 this banyak gak pressure dgn masalah2 system yg terlampau canggih n user friendly, then dgn "instant boss"..alhamdulillah now semua dah nmpk mcm dah "clear"..dah boleh enjoy life kembali..walaupun still terpksa login every sunday for 2-3hrs..tp ok la

famili? mcm tu jugak...just still missing my maknab :-(
kdg2 tu rs mcm nak lari balik duduk rumah kg tp tu rumah kg pun dah tak selamat untuk diduduki dah..tggu hari nak roboh aja



Friday, October 02, 2015

genap 1 tahun

30th Oct ni genap 1 year maknab meninggal dunia...kejab aje rsnya kan..setiap kali balik kg, tgk rumah kampung yg tak terjaga, rs macam nak keriau aja..maknab mmg sayang giller rumah dia, maknab juga seorang yg rajin dan pembersih..seingat aku la,masa maknab masih kuat, mana ada maknab dok lepak depan tv layan drama ke apa...tak ada punya tidur siang etc...sentiasa bergerak..samada di dapur, di laman rumah atau di belakang rumah bercucuk tanam..setiap hari hidangan complete ataih meja..breakfast, morning tea, lunch, afternoon tea n also dinner...mana pernah makan luar...just setiap hari isnin aje maknab tak sediakan minum petang bcoz hari isnin ada pasar malam (pasar siang actually), so arwah bapak akan membeli kuih muih dari pasar malam after solat asar di masjid..tanah laman bersih putih aje, susah nak nmpk rumput..setiap petang lepas asar, sure maknab akan keluar, round2 laman, belek pokok2 bunga dia..sapu sampah tarah rumput bakar sampah..masuk waktu maghrib baru simpan semua pekakas n masuk rumah... Ya Allah, rindunya aku pd arwah maknab :-(

Friday, July 10, 2015

ngantuk weiii

Baru pukui 3 tp mulut dok menguap ntah brp puluh kali dah…tak sabaq nak balik..rasa mcm keja lama sungguh la minggu ni..dah la smlm balik lewat sbb ada dept dinner..kepala dok ligat pikiaq apa nak masak utk berbuka harini..koew teow goreng maybe?..nak kena tepon bibik suruh bawa keluar udang sotong fishball semua..next week keja 2 hari aje..yihaaaaa…rabu last keja, nak kena packing barang2 opis..nak kena tukaq meja la plak..dept aku depa nak suruh duduk kat bahagian depan sikit..supaya leh bercampoq dgn planning dept2 yg lain..tak kisah la..kat mana2 aje pun aku tak kisah..